Bemutatkozás‎ > ‎

Saját kezűleg/home made

Ezen az oldalon az általam épített rádiók  és egyéb amatőr eszközözök láthatóak. Az oldal elején a tisztelet elődeinknek: egy pár detektoros rádió, amit a felidézett kor stílusában próbáltam elkövetni megpróbálva a hitelességet az adott korból származó alkatrészekkel elérni.

  Nr.1.                      Első lépés a tekercs:


A megfelelő doboz és a bakelit fedlap:


 A detektoros belülről:


Már működően:


Egy másik nézetből:


A kapcsolási rajz:


A fokozatkapcsoló és a dugaszolható rövidzár segítségével a belső tekercs leválaszható és ekkor a jelzett csatlakozási helyeken külső (kisérleti) tekercset lehet csatlakoztatni vagy e banánhüvelyekhez külső hullámcsapda illeszthető a helyi adó jelének csökkentésére. 

....................................................................................................

Nr.3.        2010.januárban elkészült detektorosom: 
 
 A huszas évek "kerek" stílusát idézi. Az ötletet a TRT Perfecton  1924-ben készült rádió adta. Egy filmelőhívó tank bakelit doboza került a kezembe, ebből némi fűrészelés, csiszolás után múltidéző formában az alant látható egyszerű készülék korabeli alkatrészek beépítésével készült:
.......................................................................................................

Nr.5.       2010.07.06-án készült el az alábbi detektoros közelmúltbeli alkatrészekkel.
 Nem volt célom a régi, korabeli alkatrészeim beépítése, inkább a kisméretű doboz adta lehetőségek kihasználása. No és a kosárfonású tekercs kipróbálása ami megfelelően sikerült; kisebb hangerőnövekedés a hengeres, zománcszigetelésű huzallal készült tekercsű detektoroshoz képest. A forgókondenzátor egy szovjet rádióroncsból kitermelt kettősforgó egyik szektora. A detektor házi gyártmány pirit kristály alkalmazásával fiókból összeturkált bontástermékekből.

Kapcsolási rajzot nem mellékelek mert az a legegyszerűbb, alapkapcsolás. A tekercs leágazások nélkül, antenna és a detektor a rezgőkör meleg végére csatlakozik. A fotók készítésekor még nem volt a fejhallgató kimenetén a szokásos 2000 pF beforrasztva. A könnyű tekercs (45 menet) 0.3 mm átm. CuS huzalból készült 70 mm-es átmérőjű 11-es osztású sablonon. Rögzítése a papírbakelit lapra pillanatragasztóval történt.

.....................................................................................................

2012, December végi detektoros amit felkérésre készítettem. Ami egy kicsit érdekessé teszi: Van egy olyan (K) kapcsolóállás ahol a belső rezgőkör lekapcsolódik, így lehetővé válik a K és a földelés banánhüvelyekhez külső rezgőkör csatlakoztatása kísérletezéshez. Egy másik kapcsolóállás(D) belső diódát iktat be.Ekkor a kristálydetektor helyére rövidre záró dugót kell tenni! A többi kapcsolóállás a detektor illesztését segíti a tekercs leágazásainak variálásával. A kapcsolási rajzon lévő 47 kohmos ellenállás a detektor munkaellenállása, piezzo(kristály) fejhallgató használatakor szükséges, illetve akkor ha e rádió után erősítőt akarunk kapcsolni. A doboz egy írógép asztal fiókjából készült némi átalakítással. A hátsó részen látható nút a lezáró hátlap becsúsztatására alkalmas. 
A kapcsolási rajza


...............................................................................

Vissza a navigációhoz:Saját kezüleg-home made


Ez évi látogatóim:
web analytics
View My Stats
Másik detektorosom hasonló alapanyagokból készül; politúrozott szivaros ládika és a fedlap 5 mm-es bakelit lap. 
  Nr.2.                        Nagyon az elején:


Készül a fokozatkapcsoló, két nem használt huzalpotenciométer csuszkájából és tengelyéből.Az érintkezők 4mm-es sárgaréz szegecsek:Belül, itt még nagyon üres. Kb.1930-ból származó NORKO 500 cm-es forgókondenzátor lesz a hangolás. Szegecselhető banánhüvelyeket nem szegecseltem, hanem szorosan illesztve a furatokba ragasztottam. A doboz sarkaiba ragasztott keményfa idomok a fedlap majdani rögzítésére valók:A belsőrész szerelése és a rögzítés furatai még hátra vannak:


Már elkészült a belsőrész bekötése is:


A tekercs 200 mikrohenry,  70 mm átmérőjű, 11-es osztású kosársablonon 0.5 mm-es CuZS huzallal készült. Menetszám 50 menet, leágazások 18,22,26,30,34,38,42,46 menetnél. 500 cm-es NORKO forgókondenzátorral alkot rezgőkört .A kész felszerelt rádió:


A kapcsolási rajz:


..........................................................................................

Nr.4.     Gondolkodtam, hogy az alábbi készüléket a Múzeumom oldalra vagy ide tegyem fel mert nem mostanában készült. Középiskolás voltam amikor az 1964/65-ös tanévben készítettem ezt a rádiót egy vajszínű bakelit szappanos dobozba építve. Akkor 3 tranzisztorral készült visszacsatolt reflex kapcsolással, fixen a Kossuth adóra hangolva,  P13, P13B és P15 tipusú germánium tranzisztorokkal. Később a 70-es években átépítettem mert akkor már roncs zsebrádióból kisméretű forgókondenzátor és kimenőtrafó is "kitermelhető" volt.

...............................................................................

Családi detektoros

Nr.6.     Ötletadónak szántam a 2010.08.13-án elkészült kerek detektoros rádiómat. A doboz szürke kemény PVC csatornacső illesztő karimás végéből  készült. Erre kerek textilbakelit lapot ragasztottam majd a furatok elkészítése után matt fekete 
szóróflakonos
 acryl lakkal  lefújtam. 2 pár fülhallgató csatlakoztatható rá, ebből ered a "családi" elnevezés. A leágazásos tekercs és a detektor egyik végének kizsinórozása az antenna és a detektor csatolásának variálhatóságát szolgálja. A forgókondenzátor, forgatógomb, banánhüvelyek, rövidzárdugó és a huzal az 1930-as évekből származnak

Kapcsolási rajza


...........................................................................

"GUBERA BUHERA" Rovat

Bontásból, szemétbe dobált elektronikai alkatrészekből sok hasznos apróság kerül elő. Ezekből némi átalakítás után  a házilagos eszközök készítésekor sokat fel tudok használni.


Ez a kristálydetektor is (a galenit kristály kivételével) szemétből előkerült sárgaréz és egyéb alkatrészek felhasználásával készült. Állítható a kristálytartó és az érintkező rugó is. Az oldal jobb felső részén látható detektoros rádió hozzáillő tartozéka lesz.
....................................................................................................
Comments